Рухмакова Ольга Анатоліївна

Рухмакова Ольга Анатоліївна

Доктор фармацевтичних наук, професор

Рухмакова Ольга Анатоліївна   Рухмакова Ольга Анатоліївна Рухмакова Ольга Анатоліївна

 

У 2007 році закінчила з відзнакою Національний фармацевтичний університет, у 2008 році –  магістратуру Національного фармацевтичного університету. Працювала старшим лаборантом кафедри технології ліків (2007-2009 рр.). З грудня 2008 р. була зарахована до аспірантури кафедри технології ліків, яку закінчила достроково й у 2010 р. захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата фармацевтичних наук під керівництвом д.фармац.н., проф. Ярних Т. Г. на тему «Розробка складу і технології мазі «Дермалік» для лікування дерматологічних захворювань».

Науково-педагогічну діяльність розпочала на кафедрі технології ліків, де працювала спочатку асистентом (2009-2011 рр.),  доцентом (2011 -2020 рр.), професором (з 2020 р. по теперішній час) . На кафедрі Рухмакова О. А. виконувала обов’язки секретаря, відповідальної за наукову діяльність, систему управління якістю, за навчання іноземних здобувачів вищої освіти, зараз – відповідальна за навчальну роботу кафедри. Отримала другу вищу освіту за спеціальністю «Англійська мова і література» у Державному педагогічному університеті ім. Г. С. Сковороди (2013 р.). У 2016 р. захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора фармацевтичних наук на тему «Теоретичне обґрунтування та розробка дитячих лікарських препаратів з екстрактами солодкового кореня» (науковий консультант – д.фармац.н., проф. Ярних Т. Г.).

Громадська діяльність: член робочої групи з питань розробки Національних стандартів з Належної аптечної практики МОЗ України.

Нагороди: у рейтингуванні науково-педагогічних працівників НФаУ за 2015-2016 навчальний рік нагороджена дипломом I ступеня у номінації «Кращий доцент НФаУ».

Наукова школа:  підготувала більше 20 магістрів фармації, у тому числі англійською мовою.

Підготувала 1 доктора філософії – Карпенко І.А.

Напрями наукових досліджень: розробка і удосконалення складу та технології екстемпоральних лікарських засобів; розробка проектів загальних фармакопейних статей на екстемпоральні лікарські засоби для включення у Державну фармакопею України; розробка складу, технології та біофармацевтичні дослідження лікарських засобів на основі природної та синтетичної сировини, зокрема супозиторіїв і м’яких лікарських форм.

Є співрозробником настанови «Вимоги до виготовлення лікарських засобів в умовах аптек» (затверджена наказом МОЗ України № 398 від 01.07.2015 р.) і 3-х монографій ДФУ «Нестерильні лікарські засоби, виготовлені в аптеках», «М’які лікарські засоби, виготовлені в аптеках», «Супозиторії та песарії, виготовлені в аптеках» (ДФУ 2.0, 3 том, 2014 р.).

Приймала участь у створенні ректальних супозиторіїв «Імуносол» (затверджено ТУ У 20.4-22676945-005:2015, виробник – АТ «Лекхім-Харків») і 4-х м’яких лікарських форм, включених до перспективного плану розвитку ПАТ «Фармак» та  ПАТ «ХФЗ «Червона зірка»».

Видавнича діяльність: автор понад 200 наукових праць, серед них: 2 підручника, 1 практикум, 5 монографій, більше 20 навчальних посібників, 5 наукових методичних рекомендацій, 1 технічні умови України, 15 патентів на корисні моделі та винаходи, 5 інформаційних листів, понад 150 статей і матеріалів конференцій.